Rumah Kebaya Malaysia


Puan Sitti Nurs is the fashion designer and the lady behind Rumah Kebaya Malaysia (RKM). This kebaya specialist studio not only provides custom-made services and rental of kebaya, it also caters to Pelamin decoration, Make up services and Photography. RKM wishes to deliver a very personal service to their customers and an appointment has to be made beforehand to arrange for a private session with them. For custom-made gowns, RKM will take care of the material such as the fabric and embellishments. Fabric from the clients will not be accepted. Usually the gown will be ready in about 6 months time.  

Sitti Nurs is a specialist in kebaya whose workmanship is absolutely neat, attractive and unpredictable, something really unique and refreshing. Some of her work are like a combination of modern and traditional Malay wedding gowns. Her taste is exquisite. You just have to tell her a rough idea about your dream gown and she will chalk out a classic design specific to your needs. She makes sure she receives the green light on the sketch before proceeding with making it. Her customers love the detailing, color, design of the dresses made by Sitti. The cutting and details make the bride looks slimmer and taller. You can also rent from their ready-made collection if you are not able to book the custom-made one in time.


kebaya
two piece

golden blue white

blue white pink
RKM provide bridal make-up services

inspired by western bridal gown

long sleeve and skirt


http://uyarayza.blogspot.com/2012/02/wedding-rumah-kebaya-malaysia-for-my.html
Feb 2012

keris baju set
fitting kebaya
pre wedding shoot


REVIEWS
http://honeylalala.blogspot.com/2013/02/rumah-kebaya-malaysia-lima-pilihan-saya.html
Feb 2013
1st time masa memula dengar,masa di pameran pengantin (yang ke berapa tak ingat dah),masa tu macam, eh? Rumah Kebaya Malaysia? Jual baju kebaya ke di tengah-tengah pameran pengantin? Sekali bila masuk je,wah,ohsem! Serius cantik! Ni kalau ada rezeki lebih ni sanggup ku labur wang ni! Nama pun RKM, sah-sah mereka ni spesialis dalam pembikinan Baju Kebaya! Lebih-lebih lagi Baju Kebaya ni baju tradisional Melayu kita. Memang rugi sangat lah kalau xmerasa pakai sekali seumur hidup kan?
Berbalik pada bakal-bakal pengantin, kalau diperhatikan kebanyakan fesyen resepsi mahupun tandang, ramai memilih pakai chiffon / lace yang penuh beads / mutiara naga tu kan? RKM ni pun tak terlepas dari trend sebegini!
http://syiera-z.blogspot.com/2012/07/rumah-kebaya-malaysia.html
Jul 2012
Semalam I teman my friend pergi Rumah Kebaya Malaysia. saje nak survey2. dah lame teringin nak pergi actually tp dulu diorang buat kat usj. so, I slalu bertangguh utk pergi sbb I xtau jalan usj. heheh. now diorang dah bukak kat seksyen 7, shah alam. bile I pergi ya Allah cantik2 nye sume baju!!! tension I tau!! haha... dgn package2 diorang yg affordable. plus kat sitti n her staff tasha sangat la baiknye. lame jugak la lepak kat sane smlm. sembang2 gn kak sitti n tasha. they are sooo nice n peramah. kak sitti sgt lembut n chumel!
http://uyarayza.blogspot.com/2012/02/wedding-rumah-kebaya-malaysia-for-my.html
Feb 2012
Saya dan Rayza telah ke Rumah Kebaya Malaysia dan membuat tempahan dengan mereka. Founder adalah Kak Sitti yang kecil molek adalah specialist in Kebaya, mempunyai hasil kerja yang kemas, menarik dan unpredictable. Mempunyai citarasa dalam pembuatan kebaya yang tinggi and sangat komited dengan kerjanya.  I only mentioned to her yang saya mahukan sesuatu yang tradisional and saya mahukan warna emas. So she proposed us to go for classic gold and I HEART IT!! Kak Sitti sketch design untuk baju saya dan Rayza and we both agreed with the design. Apa yang saya suka adalah Kak Sitti akan meminta kebenaran sebelum sketch. Sama ada saya setuju dengan designnya. Saya suka hubungan yang begitu sebab kadang-kadang ada sesetengah designer yang sentiasa rasa diri betul and tak nak dengar pendapat and apa kemahuan pengantin. Kak Sitti turut memberi tips pelamin, solekan and aksesori bagaimana yang bersesuaian untuk menaikkan seri pengantin semasa memakai pakaian yang saya tempah. Saya SANGAT JATUH CINTA DENGAN BAJU SAYA. More than what I expected. She also gave me the shoes yang kena dengan baju saya. I LOVE everything about the dress and the shoes. The detailing, color, design. ALL. And as I mentioned before, saya nampak slim and tinggi. ACHIEVE!! hahaha. So anyone apa yang boleh saya cakapkan adalah it is HIGHLY RECOMMENDED. Kamu akan rasa SUPER SATISFIED and tak sabar-sabar untuk memakainya. Seriously. Oh ye, Rumah Kebaya Malaysia mempunyai kuota mereka sendiri. Mereka hanya mengambil tempahan untuk baju baru sebanyak 5 tempahan sahaja. Kebiasaanya mereka akan fully booked dalam kadar yang cepat. That is why saya dengan cepatnya tempah baju SUPER AWAL hahahah.   


Rumah Kebaya Malaysia
Website: http://www.rumahkebaya.com.my
FB Page: https://www.facebook.com/RUMAHKEBAYAMALAYSIA
Add: 26B , Jalan Plumbum N7/N,Seksyen 7,40000,Shah Alam, Selangor, Malaysia
E-mail: tanya@rumahkebaya.com.my
Tel: +6017-208 9044 / +014-620 0198

Kebaya Rental Price: from RM599 - RM3500 (Depending on material, design and workmanship)  

Package Ruby: RM5999
  • Pelamin Sanding (10-15 feet, backdrop, stage, chairs, alat merenjis, pelamin decoration, bantal tangan & kaki, kipas, payung & arch)
  • Walkway 4pcs
  • 1 x Make up & Hair-styling / Hijab
  • Gown/ Baju for the bride and groom (From the Ready-made collection)
  • Accessories (Groom: Tanjak, Sampin & Bekung, Keris Keronsang) (Bride: Inner, Korset, Rantai, Veil, Crown & Tudung)  
Make-up Service:
from RM450 (makeup done at Rumah Kebaya Malaysia)
RM600 (makeup done at another location; bride's home, wedding venue...)


No comments:

Post a Comment

Please share your experience. It will save BTBs time and effort finding their perfect vendor, also keep them from repeating the same mistakes. Select "Name/URL", enter your name or nickname (If you don't have any of the accounts listed).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...